مجله مهر: آزادی شهرام جزایری. این، خبری است که موکل مجرم خندهروی اقتصادی، از آخرین وضعیت موکلش داده است. محمود علیزاده طباطبایی گفته فقط 17 روز از دوران محکومیت شهرام جزایری باقی مانده و او بعد از طی این مدت، آزاد خواهد شد.
شهرام جزایری متولد 1351 اهواز است. او زمان تحصیل خود و برای کسب در آمد، کارش را با دست فروشی شروع میکند. اما بعد از قبولی در رشته دندان پزشکی در دانشگاه کرمان و آشنایی با تاجران و بازرگانان آرام آرام وارد این حوزه می شود. طولی نمیکشد که جزایری در سال 1381 و در سن 29 سالگی به جرم فساد اقتصادی دستگیر شد تا یکی از جنجالی ترین و پرسروصداترین پرونده های اقتصادی کشور با نام او به عنوان متهم اصلی باز شود.
کلکسیونی از تخلفات
اتهامات جزایری در نوع خودش جالب توجه است. او کلکسیونی از تخلفات اقتصادی را در کارنامه اش دارد. به گفته «علی مژدهی» نماینده مدعی العموم در دادگاه شهرام جزایری وی متهم به ایجاد و تأسیس حدود ۵۰ شرکت مختلف بازرگانی، کسب اعتبار موهوم از طریق مانورهای متقلبانه، برداشت ۳۸ میلیارد و ۱۰ میلیون ریال به دفعات مختلف و پرداخت آن به اشخاص به عنوان رشوه، جعل اسناد،تبانی در معاملات دولتی، اغوای مسئولان بانکها، تسهیل و دریافت ارز، عدم به کارگیری تسهیلات در امر صادرات و واردات و ایجاد رکود در امر صادرات واردات، تهیه پیماننامههای غیرقانونی و اخذ مقادیر قابل توجهی از این طریق است. همچنین ارتشاء، صادرات غیر قانونی، جعل اسناد دولتی و اختلاسهای کلان نیز از اتهامات دیگر جزایری است که به دنبال وی 50 تن نیز به عنوان شرکای وی دستگیر و به دادگاه احضار شدند.
فرار از دست ماموران
جزایری بعد از دستگیری در سال 81 در دادگاه بدوی ابتدا به 27 سال حبس محکوم شد. اما به علت اعتراض وی به حکم دادگاه دیوان عالی کشور حکم دادگاه را نقض کرد و دستور داد این پرونده مجددا رسیدگی شود. سرانجام طبق رای صادر شده از سوی دادگاه مستقر در مجتمع قضایی امور اقتصادی، جزایری به دلیل جعل اسناد رسمی به تحمل ۳ سال حبس تعزیری، به دلیل استفاده از سند مجعول به ۳ سال حبس تعزیری، به دلیل اعمال نفوذ بر خلاف حق و مقررات به تحمل یک سال حبس تعزیری و برای مجازات تکمیلی به ۱۰ سال اقامت اجباری در شهرستان طبس و ۱۰ سال محرومیت از هرگونه اخذ تسهیلات بانکی، دولتی، ریالی و ارزی، ۱۰ سال محرومیت فعالیتهای بازرگانی، تجاری اعم از صادرات و واردات با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم شد. اما بعد از مدتی شایعات ضد و نقیضی درباره حضورش در طبس، دبی و دیگر مناطق جهان و یا مرخصی وی از زندان سرزبان ها افتاد که موجب نگرانی مردم از اجرای حکم درست وی شد. در اسفند 85 مجتمع ویژه جرایم اقتصادی اعلام کرد شهرام جزایری هنگام انتقال برای معرفی اموال و دارایی اش از دست ماموران امنیتی فرار کرده است. بعد از این خبر آیت الله هاشمی شاهرودی رئیس وقت قوه قضاییه، حکم به برکناری تعدادی از مدیران داد. دادگاهی نیز برای محکومیت جزایری در غیابش برگزار شد. در این دادگاه جزایری به ۱۴ سال حبس، ۱۰ سال تبعید، ۱۰ سال محرومیت از فعالیتهای بازرگانی و تجاری و جریمه نقدی ۱۲۲ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۲۰۰ دلاری محکوم شد.
دستگیری مجدد توسط ماموران وزارت اطلاعات
دو هفته پس از این جریان، ماموران وزارت اطلاعات ایران، جزایری را در یکی از روستاهای کشور عمان پیدا و دستگیر کردند. در نهایت با تشکیل دادگاهی دیگر جزایری به ۱۱ سال حبس تعزیری، پرداخت مبلغ ۴۸ میلیون و ۶۰۰ هزار و ۱۸۵ دلار امریکا به بانک ملی ایران و صندوق ضمانت صادرات، پرداخت 97 میلیون و ۲۰۰ هزار و ۳۷۰ دلار امریکا به صندوق دولت جمهوری اسلامی ایران و محرومیت از فعالیت بازرگانی در بخش صادرات و واردات و نیز محرومیت از اخذ هرگونه تسهیلات بانکی اعم از ریالی و ارزی به مدت ۱۰ سال محکوم شد تا او دوباره به زندان برگردد.
آزاد می شود؟ نمی شود؟
معمای آزادی جزایری اما با اظهارات وکیل او وارد فاز تازه ای شده است. «محمود علیزاده طباطبایی» اعلام کرده جزایری 17 مهرماه با پایان مدت محکومیتاش آزاد میشود. اظهارات وکیل شهرام جزایری در حالی است که «علی اصغر جهانگیری» رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور 18 شهریور در حاشیه تودیع و معارفه حقوقی سابق و جدید قوه قضاییه در مورد آزادی جزایری گفت: « دوران زندانی شهرام جزایری باید ظرف همین مدتها تمام می شده، اما با توجه به پیگیری از دادگستری تهران، فعلا آنها نظرشان این است که باید در زندان باشد. » غلامحسین اسماعیلی رئیس کل دادگستری استان تهران نیز درباره این پرونده گفت: « محکومیت شهرام جزایری هنوز پایان نیافته و اگر به اتمام برسد، حتما اعلام می شود. »
وکیل شهرام جزایری اما معتقد است جزایری باید آزاد شود:« او هیچ اتهام جدیدی ندارد، زیرا در این صورت باید تفهیم اتهام و قرار صادر می شد، اما تا کنون اتهام جدیدی تفهیم و قراری نیز صادر نشده است. » وکیل شهرام جزایری درباره رد مال موکلش هم گفته: «به جرات می توانم بگویم شهرام جزایری تنها محکوم مالی به شمار می رود که بهطور کامل رد مال کرده است»
با توجه به اختلاف نظر در زمان پایان محکومیت جزایری باید منتظر 17 مهر ماه ماند تا مشخص شود سرانجام چه اتفاقی می افتد و زمان دقیق آزادی این مجرم اقتصادی چه روزی خواهد بود؟ آیا وی در مدت زمان محکومیت خود به طور کامل رد مال کرده است؟ آیا جزایری 17 مهرماه دوباره با یکی از آن لبخندهای معروفش جلوی دوربینهای رسانهها ژست خواهد گرفت؟
نظر شما